Yağdanlık Çeşitleri Nelerdir?
Mutfak, sevgiyle yapılan lezzetli ve sağlıklı yemeklerin çıktığı yerdir. Bu yemekleri yaparken kullandığımız temel mutfak eşyalarından biri yağdanlıklardır. Mutfakların olmazsa olmazı olan yağdanlıklar, pratik kullanımının yanı sıra güzel ve estetik görünümüyle de mutfaklarda dekor amaçlı kullanılabilir. English Home’da birbirinden farklı, pratik kullanım sunan yüksek kalitede yağdanlık türleri bulunmaktadır. Cam yağdanlık, sprey yağdanlık, porselen yağdanlık, borosilikat yağdanlık gibi kaliteli malzemelerden yapılmış çeşitli yağdanlık modelleri arasından tercih edilen yağdanlıkları seçmek kullanım açısından kolaylık sağlayacaktır.
Mutfaklarda genelde ocak yanlarında yer alan yağdanlıklar, tek olarak bulunabileceği gibi set halinde 2’li yağdanlıklarda bulunmaktadır. 2’li yağdanlıklar takım olarak uyumlu bir tasarımda olduğu için, mutfaklarda daha düzenli ve estetik bir görünüm sağlamaktadır. Bu nedenlerden dolayı 2’li yağdanlıklar daha fazla tercih edilebilmektedir.
Cam yağdanlıklar şeffaf, sağlık için ideal, kullanışlı ve temizlemesi kolay ürünlerdir. Çevre dostu, uzun ömürlü ve kibar görünümüyle sadece mutfakları değil masa ve sofralarda da şık bir sunum görseli yaşatmaktadır. Sprey yağdanlıklar da yine şeffaf, sağlık için ideal, kullanışlı, temizlemesi kolay, çevre dostu, uzun ömürlü ve hoş görünümüyle mutfaklardan masa sunumlarına kadar tüm zarafetiyle yer alabilmektedir. Kullanım kolaylığı ile öne çıkan sprey yağdanlıklar pişirilmek istenen yemeğin üzerine püskürtme işlemi ile yağın yemeğe eşit şekilde yayılmasını sağlar. Böylelikle yemek yapma işlemini daha kolay hale getirirken yağ kullanımını daha kontrollü hale getirmeyi de sağlamaktadır.
Şık görünümünün yanı sıra estetik duruşuyla masa sunumlarında sıklıkla tercih edilen bir diğer model ise porselen yağdanlık modelleridir. Porselen yağdanlıklar da cam yağdanlıklar gibi sağlıklı, hijyenik, çevre dostu ve uzun ömürlüdür. Porselen yağdanlıklar kolay temizlenme özelliğiyle de ön plana çıkmaktadır. Porselenden üretilen bu yağdanlık modelleri, leke ve zamanla biriken yağ kalıntılarını diğer modellere göre yüzeyinde daha az tutacağından fazla enerji harcanmadan rahatça temizlenir. Porselen yağdanlıklar, son zamanlarda sezon trendi olan bambu veya ahşap kapaklarla da kombinlenebilir.
Borosilikat yağdanlık modeli ise zeytinyağı, salata sosları, limon suyu, sirkeler ve diğer sıvı yağları saklamak için oldukça tercih edilir. Yüksek sıcaklıklara dayanıklı oluşlarıyla ön plana çıkan borosilikat cam, mutfaklarda özellikle ocak yanlarında ve fırın yanlarında kullanıma karşı daha dayanıklıdır. Borosilikat yağdanlık modelleri, hava almadan muhafaza ettikleri ürünlerin koku ve tat değişimini önlerken, şeffaf görünümleri sayesinde yağ seviyesinin kolayca kontrol edilmesini sağlar. Sağlıklı bir tür olan borosilikat yağdanlıklar, leke tutmaz ve kolay temizlenebilir.
Yağdanlıklar, her evin vazgeçilmezi olan kullanışlı ve pratik ürünler olmasıyla yeni evlilere, evini yenileyenlere ve çeyiz hazırlayanlara ideal bir ev hediyesi ve çeyizlik eşya seçeneği sunmaktadır.
Mutfaklarda şıklık ve pratikliği bir arada sunan yağdanlık modelleri English Home’da!
Yağdanlık Hacimleri Nelerdir?
Büyük ve onlarca litrelik yağ kaplarından kurtularak kolay dökülebilen yağdanlıklara geçiş, mutfaklarda yağ kullanımını kolaylaştırarak onları vazgeçilmez bir araç haline getirir. Mutfaklarda oldukça kolaylık sağlayan yağdanlık boyutları, kullanım amacı ve kişi tercihlerine göre değişkenlik göstermektedir.
Çeşitli tasarımlarda, tekli ve takım olarak 2’li yağdanlıklar bulunmaktadır. English Home’da tekli ve 2’li yağdanlık modellerinin ölçüleri 200 ml- 400 ml- 600 ml- 800 ml arası değişmektedir. Kullanım şekli ve taşıma kolaylığı açısından ölçüler isteğe göre tercih edilebilmektedir.
Mutfaklarda, tezgahlarda, ocak yanlarında veya dolaplarda kullanılabilir yeterli alan göz önünde bulundurularak doğru seçim yapılabilir. Yağdanlıkların kullanılacağı alana görsel olarak uyumlu olması da göz önünde bulundurulabilecek nedenlerden biridir. Ayrıca mutfak kullanımının dışında hem günlük hayatta sofralarda hem misafirlere masa sunumlarında uyumlu olarak, sunum kolaylığı açısından da uygun ölçüler belirlenip ihtiyaca göre tercih edilebilmektedir.
Yağdanlık Nasıl Temizlenir?
Mutfakta sıklıkla tercih edilen yağdanlıklar, zamanla kir, yağ ve tortularla kaplanarak hem görünüm açısından hoş olmayan bir görüntü oluşturur hem de hijyenik açıdan risk oluşturur. Yemeklerde kullanılan yağlar, zamanla yağdanlıkların hem iç hem de dış yüzeylerinde birikerek inatçı lekelere ve kirli tortulara yol açar. Düzenli ve hijyenik temizlik yapılmadığı takdirde bu kalıntılar, yemeklere de geçerek lezzetlerini bozabilir ve insan sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle yağdanlıkların düzenli olarak temizlenmesi oldukça önemlidir.
Yağdanlıkların kolay temizlenmesi için kir birikiminin önlenmesi önemlidir. Düzenli temizlik, kirlere engel olarak daha kolay bir temizlik süreci sağlar. Yağdanlıkları temizlemek için hem kimyasal hem de doğal birçok yöntem mevcuttur. Fakat mutfak malzemelerinde sağlık açısından, kimyasal temizleyicilerin yağdanlık tıpalarına ve sprey yağdanlıkların püskürtme deliklerine kaçmaması için doğal ürünlerin tercih edilmesi daha güvenlidir. Pahalı kimyasallara ihtiyaç duymadan, her evde bulunan doğal malzemelerle de kolayca yağdanlık temizliği yapılabilir.
Sirke ve Tuz Karışımı: Bu yöntemde, yağdanlıktaki kirlerin çözülmesi için sirke ve tuzun gücünden faydalanılır. Yağdanlığı tamamen boşaldıktan sonra, içine bir miktar beyaz sirke ve bir tutam kaya tuzu koyup üzerine sıcak su eklendikten sonra karışım iyice çalkalanıp 5 dakika kadar bekletilir. Bu süre içerisinde kirlerin çözüldüğünü görebilirsiniz. Son olarak, yağdanlık temiz suyla durulanıp kurumaya bırakılır.
Karbonatlı Sirkeli Su: Bir diğer doğal yöntem ise karbonatlı sirkeli su kullanımıdır. Bu yöntemde de yağdanlığı boşaltıp, bir kaba sıcak su, karbonat ve beyaz sirke eklenir. Yağdanlık bu karışımda 15-20 dakika kadar bekledikten sonra, inatçı lekeler için yağdanlığın iç ve dış yüzeyi bir fırça ile fırçalanır. Karışım soğuduktan sonra yağdanlık temiz suyla durulanıp kurumaya bırakılır.
Nohut, Sirke ve Deterjan Karışımı: Farklı ve etkili bir yöntem ise nohut, sirke ve deterjan üçlüsüdür. Yağdanlığı boşalttıktan sonra, içine birkaç tane kuru nohut atılır. Nohut, oluşmuş tortular için iyi bir temizleyicidir. Bir kaşık bulaşık deterjanı ve sirke eklendikten sonra iyice çalkalanır. Bu aşamada karışım 10-15 dakika kadar bekletilir. Son olarak, yağdanlık temiz suyla durulanıp kurumaya bırakılır.
Bunların yanı sıra yukarıda bahsedilen temizleme yöntemlerinde sıcak su kullanırken, plastik yağdanlıklarda plastik deformasyonu önlemek için ılık su kullanmaya özen gösterilmelidir. Ayrıca yağdanlıkları düzenli olarak temizlemek, kir ve tortu birikimini önleyeceğinden daha kolay bir temizlik süreci sağlayacaktır. Aynı zamanda yağdanlıklar bulaşık makinesinde yıkamadan önce talimatlarını kontrol edilmelidir. Bazı yağdanlıklar bulaşık makinesinde yıkamaya uygun olmayabilir.
Doğal ve pratik yöntemler ile yağdanlıklar kolayca temizlenerek mutfaklarda hijyenik ve estetik bir ortam oluşturulabilir.
Yağdanlık Kaç Parçadan Oluşur?
Yağdanlıklar tekli ve ikili set olmak üzere iki çeşittir. Tekli yağdanlık tek bir şişeden, ikili yağdanlık ise iki şişeden oluşur ve farklı zeytinyağı, salata sosları, limon suyu, sirkeler ve diğer sıvı yağları saklamak için idealdirler. Genel olarak mutfakta tezgahlarda kullanılan, evlere hediyelerde, çeyiz alışverişinde ve çeyiz hediyelerinde 2’li set yağdanlıklar daha çok tercih edilmektedir.
Cam yağdanlık, sprey yağdanlık, porselen yağdanlık, borosilikat yağdanlık modelleri de yine tek ve ikili olarak bulunabilmektedir. Görsellik olarak ön plana çıkan yağdanlıklar genelde 2’li yani takım olarak seçilebildiği gibi tek tek alınıp takım da oluşturulabilmektedir.
Yağdanlık Fiyatları Nelerdir?
Yağdanlık fiyatları yapıldıkları malzemeye ve hacimlerine göre farklılık gösterebilirler. Örneğin tekli yağdanlıklar, plastik yağdanlıklar, cam yağdanlıklar ve sprey yağdanlıklar, borosilikat yağdanlıklara ve porselen yağdanlıklara göre genelde daha uygun fiyatlıdır. Yine borosilikat cam yağdanlıklar ısıya dayanıklı ve sağlamdır ancak diğer malzemelere göre daha pahalıdır.
Yağdanlıkların asıl amacının yanı sıra artık günümüzde yemek sunumları ve sofra sunumlarında da görsel olarak ön plana çıkmasıyla yağdanlıklarda farklı tasarımlar da oluşmaya başlamıştır. Bu da fiyat konusunda farklılıklara sebep olmaktadır.
Mutfak gereçleri arasında yer alan, her bütçeye uygun birbirinden farklı modern tasarımlı yağdanlık modelleri en uygun fiyatlarla English Home’da!